Doopdienst. 'Voor altijd 'gelabeld'

Spreker: Wilma Holleman

16 september 2018

Video

Audio

Wat gebeurt er nu eigenlijk als je gedoopt wordt? Water is water. Het water zelf verandert ons niet. In Kolossenzen 2: 11-13 staat dat dopen een soort besnijdenis is die in je innerlijk gebeurt. Je krijgt een merkteken van binnen. Dat wordt niet door mensen gedaan maar door Jezus zelf. Een teken dat aangeeft, jij hoort nu bij mij! Voor altijd!
Met dopen maken we aan de buitenkant zichtbaar wat er van binnen is gebeurd. Het “oude leven” wordt met Jezus begraven. Het heeft geen zeggenschap meer over ons. We staan met Jezus op in een nieuw leven. Een leven waarin hij Heer is en wij hem toebehoren.
Aan je leven wordt als het ware een label bevestigd. Daar staat op: eigendom van Jezus Christus. Dat is het nieuwe leven met hem en in hem. Aan het oude leven hing ook een label. Daar stond op : ik ben eigendom van mezelf. Mijn leven is van mij en dus mag ik zelf kiezen hoe ik leef en welke keuzes ik maak.
Bij het begraven worden in het water worden deze woorden uitgewist. Bij het opstaan uit het water komt er te staan: Ik ben nu eigendom van Jezus. Nooit meer alleen, maar altijd samen met Jezus. Hij verbindt zijn naam aan onze naam.
Als wij hem toebehoren is de opdracht ons dan ook bezig te houden met de dingen van Jezus. Zoek de dingen die boven zijn en niet die beneden zijn (Kol 3: 2-3). Kies voor de dingen die voor God belangrijk zijn en niet voor de dingen die voor de wereld belangrijk zijn.