Wat staat er in jouw tent? - Op weg naar Pasen (deel 4)

Spreker: Wilma Holleman

31 maart 2019

Video

Audio

In Johannes 10:11 zegt Jezus Ik ben de Goede herder. Een goede herder geeft zijn leven voor de schapen. De meesten van ons zijn vertrouwd met het beeld van de goede herder. Maar welk beeld hebben we in ons hoofd? De goede herder die het verloren schaap in zijn armen houdt of op zijn schouders draagt?
Dat is echter het beeld van Lukas 15 waarin verteld wordt van het verloren schaap dat gevonden wordt. In Johannes 10 zegt Jezus dat de goede herder zijn leven geeft. Het beeld dat we eigenlijk voor ogen moeten hebben is het beeld van zijn kruisdood.
N.a.v. Johannes 10 hebben we het beeld van de tent gebruikt om aan te geven dat we bescherming en veiligheid zoeken. Jezus roept ons echter naar buiten om ons naar de “”grazige weide”” te leiden waar het leven in overvloed is. We moeten dus ook onze veiligheid verlaten. We zitten niet alleen zelf in de tent maar we hebben daarin ook dingen verstopt. Dingen die we verborgen willen houden en veilig stellen. Dingen die we niet los willen laten. Maar die dingen blokkeren de uitgang. We kunnen er niet uit als Jezus ons naar buiten roept.
Wat heb jij in je tent verstopt dat de uitgang blokkeert?
We staan voor de keuze: waarin hebben wij meer vertrouwen? Onze eigen veiligheid? Of de veiligheid van Jezus? Op grond waarvan hebben wij ons vertrouwen in Jezus gesteld? Hij zegt dat we hem vertrouwen kunnen omdat hij zijn leven voor ons geeft. Maar is dat wel voor ons voldoende bewijs dat we onszelf geheel aan hem durven toevertrouwen….?