Groot geloof, klein geloof. Opdragen kinderen

Spreker: Wilma Holleman

15 juli 2018

Video

Audio

Het evangelie van Matteus vertelt over ontmoetingen die Jezus heeft met allerlei verschillende mensen. Elke ontmoeting betekent een verandering in de levens van die mensen.
In Matteus 15: 21-28 wordt verteld van een ontmoeting tussen Jezus en een Kanaanitische vrouw. Zij smeekt hem om hulp voor haar dochter. Jezus is altijd bereid in te gaan op een hulpvraag. Maar hier doet hij dat niet zomaar zonder meer.
Hij stelt zich stug op. Waarom doet hij dat? Wat wil hij daarmee bereiken? De slotzin is de sleutel om te begrijpen waarom Jezus zich in eerste instantie hard op stelt. Hij is aan het onderzoeken wat deze vrouw gelooft.
Door zijn houding helpt Jezus deze vrouw om van een emotionele schreeuw om hulp de stap te maken naar het uitspreken van een geloofsbelijdenis. Hij staat er zelf ook versteld van wat zij gelooft en zegt: Oh vrouw, wat een groot geloof hebt u!
Waarom vertelt Matteus ons dit verhaal? Als je kijkt naar wat eraan is vooraf gegaan zie je dat Jezus mensen is tegengekomen die hem niet willen of kunnen geloven. Ook mensen die een klein geloof in hem hebben. Het grote geloof van de Kanaanitische vrouw staat in schril contrast met deze mensen.
Maar wat is nu een groot geloof? En houdt die vraag jou eigenlijk bezig…?